Blog

Waarom is emotie zo belangrijk in een trouwfilm?

Door 25 februari 2020 maart 10th, 2020 Geen reacties
Emotie - Bruid en Bruidegom zoenen elkaar

Emotie. Je hebt het in je, of je het nou wilt of niet. Je hebt vast ooit een emotionele film gekeken. Misschien heb je zelfs wel eens een traantje weggepinkt bij echte klassiekers als Titanic, Forrest Gump of The Boy in the Striped Pyjamas. Maar heb je je wel eens afgevraagd waarom die tranen komen? Wat heeft jouw emotie te maken met het zien van anderen, terwijl je er zelfs in de verste verte niets mee te maken hebt? En hoe zit het met jouw emotie als je naar jouw eigen bruiloft kijkt?

Je wordt geraakt

Het principe is heel simpel: je wordt geraakt in je gevoel. De beelden, het verhaal, de muziek of het geheel raakt jou op de één of andere manier. Je kunt je het goed voorstellen, je hebt het zelf meegemaakt in een andere vorm, je bent zijdelings betrokken bij een verhaal wat zich in de film afspeelt, er is van alles mogelijk waarom jij geraakt wordt door wat je ziet op het scherm. En ja, daar hoort dan wel eens een traantje bij. Dat gevoel heet emotie. Maar emotie betekent niet automatisch huilen; het is veel meer dan dat.

In alles zit emotie

Emotie is de drijfveer achter ons doen en laten. Je kunt niets doen zonder er iets bij te voelen. Ga maar eens na wat je vandaag allemaal gaat doen of al hebt gedaan. Je rijdt naar je werk met de gedachte dat je nu eindelijk dat langdradige project af wilt ronden, je hebt een telefoontje gekregen dat je bent ingeloot voor de opleiding die je zo graag wilt volgen of je krijgt een appje van je zus: een superschattige foto van je pasgeboren neefje. Frustraties, blijdschap, vertedering en trots; het zijn allemaal emoties die iets doen met jou. Volgens Professor Phillip Shaver bestaan er zes basisemoties en zonder deze emoties kun je niet handelen. Deze emoties vormen de basis van ons sociale bestaan. Zo, dat gaat best diep, toch?

#lekkerlachen

Op een bruiloft vieren de emoties hoogtij. De lach is het meest voorkomende teken van de basisemotie vreugde. Iedereen is vrolijk tijdens deze dag. Ouders laten vaak de tranen lopen van geluk en ook het bruidspaar heeft het er soms moeilijk mee. Vooral tijdens het voorlezen van de geloftes voor elkaar, of als papa een prachtige speech heeft geschreven waar mooie elementen van het verleden in zitten. Tijdens zijn verhaal ben je met je gedachten weer even helemaal terug in deze kindertijd. En precies dát is wat emotie met je kan doen. Dit wil je ook voelen bij het kijken van een trouwfilm. Weer even lekker terug zijn in het moment van de bruiloft, ook al kijk je de film 15 jaar na dato. Dat speciale gevoel vervaagd nooit.

Hoe persoonlijker, hoe beter

Een trouwfilm moet persoonlijk zijn, vind ik als videograaf. En die échte emotie moet je terug kunnen zien, niet gespeeld of in scène gezet zoals in de meeste speelfilms. Echte emotie raakt dieper dan welke film dan ook. En hoe mooi is het als je een deel van deze emotie weer even kunt herbeleven vanaf de bank, kijkend naar jullie eigen trouwfilm. Daarnaast hoop ik natuurlijk dat er een beetje van de basisemotie verwondering optreedt zodra je de film voor het eerst kijkt. Dát zou ik ook een keer graag willen filmen: een pas getrouwd stel dat voor het eerst hun trouwfilm kijkt. Want échte emotie is goud waard.

Bart Lijdsman

Auteur Bart Lijdsman

Bart Lijdsman is videograaf, vader en man van. Hij is stiekem ook een beetje getrouwd met zijn camera: hij heeft bijna altijd een camera in zijn hand om nét dat ene moment te kunnen filmen.

Meer berichten van Bart Lijdsman

Wat vind jij?